2022-04-05 18:33:21

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmih razreda 11. ožujka 2022. godine posjetili su Vukovar u sklopu terenske nastave iz povijesti. Obišli su najznamenitije lokacije u znak sjećanja na Domovinski rat: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župu sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce. Zbog epidemiološke situacije, posjet bolnici bio je onemogućen. Nastavak izvješća s terenske nastave možete pročitati klikom na "opširnije".

 

Učenici osmih razreda 11.ožujka 2022. godine posjetili su Vukovar u sklopu terenske nastave iz povijesti. Obišli su najznamenitije lokacije u znak sjećanja na Domovinski rat: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župu sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce. Zbog epidemiološke situacije, posjet bolnici bio je onemogućen

U Memorijalnom centru Domovinskog rata učenicima je održano predavanje na temu stvaranja Republike Hrvatske i političkog stanja prije, za vrijeme i neposredno nakon rata. Predavačica je na jednostavan i razumljiv način učenicima predstavila razdoblje uoči rata, tijek rata s naglaskom na najvažnije događaje te kraj rata. Učenici su bili pohvaljeni jer su aktivno sudjelovali u predavanju. Učenici su bilježili podatke, postavljali pitanja i pokazali znanje.

Učenike je na svim lokacijama pratila časnica hrvatske vojske Tamara Rupčić, koja je svojim zanimljivim pričama dodatno obogatila već postojeće znanje o ratnim zbivanjima.

Naposljetku su učenici razgledali dva muzeja: Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture. Prostor dvorca Eltz učenicima se svidio zbog prekrasne lokacije muzeja uz rijeku Dunav te atraktivnih izložaka u muzeju koji su krasno dočarali bogatu povijest Vukovarsko -srijemske županije i grada Vukovara.

I za kraj, posjet Muzeju Vučedolske kulture učenike i profesore je oduševio. Spoznaja koliko je vučedolska kultura bila napredna, činjenica da je takva kultura imala ishodište na našim prostorima te je ostavila neizbrisiv utjecaj na ljudski razvoj općenito, predivno je zaokružila naš posjet. Umorni, ali ispunjeni i zadovoljni, učenici i profesori vratili su se u kasnim večernjim satima u Zagreb.

Cjelodnevni posjet gradu Vukovaru učenike je dobro pripremio za gradivo o Domovinskom ratu i osvijestio o tome kolika je važnost grada Vukovara za cjelokupnu hrvatsku povijest.

Natalija Vrbanović Madić, prof.


Osnovna škola Davorina Trstenjaka